söndag 15 februari 2015

Tandoorikorv- och böngryta

Efter en småfrusen dag utomhus är det alltid lika härligt att värma sig med en enkel gryta. Om man ska välja en falukorv som finns i hela landet tycker jag absolut att Scans är det bästa valet. Sambal oelek ger bra sting och hettan går enkelt att justera, jag har valt att göra den mediumstark denna gång.
Tandoorikorv- och böngryta
2 portioner
Ingredienser:
400 g blandade kokta bönor, 1 frp
1/2 gul lök
2 msk tandoorikryddmix
1 msk ketchup
1/2 tsk sambal oelek
2 msk olivolja
1 1/2 dl crème fraîche, 34 %
1 dl vatten
1/2 tsk salt
250 g falukorv, Scan
Till servering:
hackad persilja
bröd

Gör så här:
   1. Skölj bönorna och låt dem rinna av.
   2. Hacka löken och fräs den mjuk i 1 msk olivolja, i en stor stekpanna.
   3. Tillsätt tandoorikryddmix, ketchup och sambal oelek och fräs ytterligare någon minut.
   4. Häll ner de avrunna bönorna, crème fraîche, vatten och salt. Låt puttra ihop i 10 minuter.
   5. Skär under tiden falukorven i skivor. Stek dem i resten av olivoljan i en egen stekpanna. Strimla korven och tillsätt i grytan när den har kokat ihop.
   6. Toppa med hackad persilja och servera med bröd.

Varma hälsningar!

tisdag 3 februari 2015

Karamellbräcke av tunnbröd

När jag hittade ett recept på karamellbräck av tunnbröd på Mia Öhrns hemsida fastnade jag direkt. Det blev ett självklart val till godisbordet i julas. Jag bytte dock ut valnötterna mot jordnötter denna gång och skippade flingsaltet eftersom mina nötter redan var saltade. Efter några småjusteringar i instruktionerna hittade jag min perfekta variant av receptet.
Karamellbräcke av tunnbröd

Ingredienser:
6 ark hårt tunnbröd, ca 110 g
175 g smör
2 dl strösocker
3 msk glykos
200 g mörk choklad
50 g saltade och rostade jordnötter eller cashewnötter

Gör så här:
   1. Sätt ugnen på 175 grader. 
   2. Lägg bakplåtspapper på en plåt med kant. Placera tunnbröden så de täcker plåten.
   3. Mät upp smör, socker och glykos i en kastrull. Ge ett uppkok och låt puttra i ett par minuter, tills smeten har tjocknat något. 
   4. Häll karamellsmeten över tunnbröden. Det behöver inte bli jämnt, eftersom det rättar till sig när karamellen flyter ut i ugnen.
   5. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter, fram till karamellen blivit ljust gyllenbrun.
   6. Under gräddningstiden hackas chokladen fint och jordnötterna eller cashewnötterna grovt.
   7. Ungefär en minut efter att tunnbröden tagits ut ur strös chokladen på. När chokladen börjat smälta efter ett par minuter ska chokladen bredas ut till ett jämnt lager.
   8. Strö direkt över nöthacket och låt sedan stelna i kylen under minst 30 minuter.
   9. Bryt bräcket i grova bitar. Förvara i kylen.

Because You're Worth It!