torsdag 31 juli 2014

Chokladbollar till kalas

I lördags fyllde jag år och bjöd in släkten till fikakalas. I värmen spenderade jag några nätter till att baka till firandet och dessa chokladbollar blev en av grejerna. Med tre olika toppingar fanns det någon variant för alla, då åldersspannet gick från 6 till 94 år. 
Chokladbollar till kalas
ca 30 medelstora bollar
Ingredienser:
6 dl havregryn
1 dl kakao
1 ½ dl strösocker
1 msk vaniljsocker
200 g smör
Garnering:
3/4 dl smulade ostbågar
3/4 dl smulade nachochips
3/4 dl smulade poppade och lättsaltade popcorn

Gör så här:
1.      Blanda havregryn med kakao, strö- och vaniljsocker i en bunke.
2.      Skär smöret i mindre bitar och lägg ner dem i bunken.
3.      Arbeta samman till en fast smet.
4.      Forma till bollar och lägg upp dem på fat.
5.      Häll upp de tre garneringarna på tre olika fat. Rulla 1/3 av bollarna ostbågssmulorna, 1/3 i nachochipsen och 1/3 i popcornkrosset.
6.      Lägg tillbaka dem på faten, förslagsvis ett för varje sort.
7.      Förvara chokladbollarna i kylskåpet.

ta till vara på allt som sommaren har att erbjuda!

tisdag 22 juli 2014

Finska pinnar

Redan dagen efter jag kom hem efter en helg i Vasa bakade jag dessa Finska pinnar. Jag gjorde dem till min pappa som älskar denna enkla klassiker men de spröda kakorna gick lika mycket hem hos resten av familjen.
Finska pinnar
50–60 st
Ingredienser:
4 bittermandlar
½ dl strösocker
200 g smör, rumsvarmt
4 ½ dl vetemjöl
Pensling & garnering
ca ¾ dl sötmandel, hackad
ca ¾ dl pärlsocker
1 äggvita

Gör så här:
1.      Sätt ugnen på 175 grader.
2.      Riv bittermandel fint.
3.      Rör samman bittermandel, smör och 3 ½ dl mjöl. Den sisa decilitern av mjölet tillsätts lite  taget.
4.      Låt degen vila i kylskåpet i minst 30 minuter.
5.      Dela degen i 4 delar. Rulla ut varje del till en fingertjock längd. Skär varje längd i 4-5 cm långa bitar.
6.      Blanda hackad sötmandel med pärlsocker i ett fat. Pensla bitarna med äggvita och rulla den äggpenslade överdelen i mandelblandningen.
7.      Lägg kakorna på bakpappersklädda plåtar och grädda  ugnens mitt, 10-12 minuter.
8.      Låt finska pinnarna svalna på galler. 

Onnea!

måndag 14 juli 2014

Palascinta

Palascinta är en ungersk tunnpannkaka. När jag var i Budapest i fjol blev det ingen Palascinta men det hindrade mig inte att leta fram ett recept och prova dem på hemmaplan. Gott blev det, de kändes lite mer elastiska än de svenska tunnpannkakorna.
Palascinta

ca 10 st
Ingredienser:
1 ägg
1 ¾ dl mjölk
1 ½ dl vetemjöl
1 ¾ dl kolsyrat vatten
1 knivsudd salt
ca 1 dl rapsolja till stekning
Fyllning:
aprikossylt
vispad grädde
ev. florsocker

Gör så här:
1.      Vispa samman ägg och mjölk i en bunke.
2.      Vänd ner lite vetemjöl i taget och rör ihop till en krämig smet.
3.      Tillsätt kolsyrat vatten och salt. Vispa tills smeten är slät.
4.      Hetta upp en stekpanna eller pannkakslägg, på snäppet över medelvärme. Häll ner lite olja i pannan och vispa upp smeten mellan varje gräddning.
5.      Ungefär ½-1 dl smet går åt till varje Palascinta. Vinkla stekpannan när du häller ner smeten så att den sprider sig över hela bottnen. När ovansidan har stelnat är det dags att vända. Grädda sedan andra sidan i ca 1 min, tills båda sidorna pannkakan är gyllene.
6.      Ät dem gärna rullade med en fyllning av aprikossylt och vispad grädde. Om du vill kan du även pudra över lite florsocker när du rullat ihop dem. 

Jó étvágyat!

onsdag 2 juli 2014

Rabarberscones

Sommarscones eller kanske året-runt scones. Det beror på om du hann frysa ner någon rabarber under den korta med underbara perioden då rabarbern växte eller lyckats hitta dem i frysdisken. Receptet kommer från tidningen Hembakat, nummer 4 2014. Jag valde att använda solroskärnor i stället för pumpakärnor och halverade även sockret till ½ dl, så att de blev mer frukostscones än fikascones. Dessa scones vill jag ha mer av!
Rabarberscones
12-15 st
Ingredienser:
1-2 rabarberstjälkar
7 ½ dl vetemjöl
½ tsk salt
1 dl rårörsocker
2 tsk bakpulver
125 g smör, rumsvarmt
½ dl grädde
1 ½ dl mjölk, 3 %
1 ägg
1 dl pumpa- eller solroskärnor

Gör så här:
1.      Sätt ugnen på 250 grader.
2.      Skär rabarbern i centimeterstora bitar.
3.      Blanda mjöl med salt, socker och bakpulver i en bunke. Tärna ner smör.
4.      Vispa samman grädde, mjölk och ägg. Häll ner äggblandningen i mjölbunken och rör till en jämn smet.
5.      Klicka ner smeten i muffinsformar, gärna stående i en muffinsform.
6.      Stick ner några bitar rabarber i varje form och toppa med pumpa- eller solroskärnor.
7.      Grädda sconesen mitt i ugnen i 12-15 minuter.

Ha en underbar sommar!