söndag 15 juni 2014

Budapestrulle med jordgubbar

Sommar, sommar, sommar!!! Efter onsdag tar jag mitt första sommarlov sedan jag började gymnasiet. Känns ofattbart härligt och även att midsommaren dyker rätt på. Därför har jag valt att ta fram en riktig midsommar tårta fylld med sommarens bästa gubbe, jordgubben.
Budapestrulle med jordgubbar
8 portioner
Ingredienser:
6 äggvitor
3 dl strösocker
1 ½ dl hassselnötskärnor
50 g marsanpulver, kallrörd
Fyllning:
4 dl vispgrädde
½ dl jordgubbar

Gör så här:
1.      Sätt ugnen på 175 grader.
2.      Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt lite socker i taget under vispning och vispa till en blank maräng.
3.      Hacka hasselnötterna. Blanda hälften med marsanpulver och rör ner i marängsmeten.
4.      Bred ut marängen på bakpappersklädd och strö över nöthacket.
5.      Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter.
6.      Låt svalna och stjälp upp på papper.
7.      Vispa grädden fluffig och bred på det mesta över bottnen.
8.      Ta undan några jordgubbar till garnering, skiva resten och lägg dem över grädden.
9.      Rulla ihop från långsidan och lägg på ett fat med skarven ned.
10. Spritsa ut resterande grädde på toppen och garnera med jordgubbarna.

Glad sommar!

tisdag 10 juni 2014

Sirapssnittar

Sirapssnittar eller kolakakor som de även kallas, är definitivt en av de enklaste småkakorna du kan göra. Extra goda blir de om du använder ett riktigt bra vaniljsocker eller gör ditt egna. Det är enkelt – Skär upp en vaniljstång på längden och skrapa ur fröna. Lägg dem tillsammans med vaniljstångsskalet och 3 ½ dl socker i en mixer med knivsats. Mixa tills allt har blandats och sockret har pulveriserats. Sila bort resterna från vaniljstången och förvara vaniljsockret  en lufttät burk.
Sirapssnittar
ca 30 kakor
Ingredienser:
100 g rumsvarmt smör
¾ dl strösocker
2 msk ljus sirap
1 msk vaniljsocker
2 ¼ dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat

Gör så här:
1.      Sätt ugnen på 175 grader.
2.      Rör samman smör och socker i en bunke.
3.      Blanda ner sirap och vaniljsocker. Tillsätt tillsist vetemjöl blandat med bikarbonat och arbeta snabbt ihop till en deg.
4.      Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
5.      Dela degen i två delar och rulla varje del till två längder, lika långa som plåten.
6.      Lägg längderna brett isär på plåten och platta ut dem till centimetertjocklek.
7.      Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
8.      Skär dem genast diagonalt till sneda snittar, 2-3 centimeter breda.
9.      Låt svalna.

Duka upp kakfatet!

fredag 6 juni 2014

Pulled lamb i pitabröd

Kom nyligen hem från min brors bröllop i Grekland. Men det betyder inte att festen är slut. I dag är det sveriges nationaldag och till festmåltiden tycker jag att Pulled lamb ska stå som huvudrätt. Börja på en gång, köttet behöver flera timmar i ugnen för att bli riktigt mört. Med fetaosten, gurkan, löken, tomaten (likt en grekisk sallad) och pitabrödet håller jag mig kvar i Grekland ett tag till.
Pitabröd med pulled lamb & sallad
6 portioner

Ingredienser:
1 kg benfri lammbog
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 dl tomatpuré
1 citron, skal och saft
1 msk rårörsocker
2 tsk mald spiskummin
2 tsk torkad oregano
1½ dl rött vin
1 ½ dl vatten
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
Sallad:
isbergssallat
2 dl färska eller tinade mangotärningar
3 st tomater
150 g fetaost
Tillbehör:
pitabröd
2 msk kakao nibs, alternativt mörk choklad (minst 70 % kakaohalt)
12-18 blad färsk basilika

Gör så här:
1.      Sätt ugnen på 150 grader.
2.      Torka av lammköttet och lägg det i en eldfast form
3.      Skala och klyfta den gula löken och lägg den runtom lammet.
4.      Skär 12 skåror i lammet. Skala vitlöken, dela varje klyfta i 3 delar och lägg in dem i skårorna.
5.      Rör ihop tomatpuré, citronskal och -saft, socker, råsocker, spiskummin, oregano, salt och svartpeppar. Bred ut blandningen över lammet.
6.      Blanda vin och vatten. Häll det runt steken.
7.      Täck formen, gärna med dubbelt lager ugnsfolie eller ett passande lock.
8.      Tillaga lammet i nedre delen av ugnen, under 4-5 timmar. Kolla några gånger så det inte blivit för torrt. När det är klart ska köttet vara så mjukt att man kan dra sönder det.
9.      Låt lammet svalna och riv sedan isär det med en gaffel.
10.  Strimla salladen, skär tomaterna i bitar och tärna eller riv osten. Blanda tillsammans med mangon.
11. Värm pitabröden i ugnen eller grilla dem i grillpanna.
12. Fyll de rostade bröden med pulled lamb och sallad. Toppa med kakao nibs och basilika.

Καλή όρεξη!