söndag 18 maj 2014

Snickersgodis

Snickersrecepten blir nu fler här på bloggen. Denna Snickers blev det tredje och kanske det bästa, de är otroligt goda och smular inte ett dugg. Receptet kommer från Donal Skehans bok ”Kitchen Hero” och är sådär lagom sötsliskigt för en go´bit efter maten. Förutom beskrivningen är receptet precis likadant som i boken. Kolla även in Snickersrutor och Krispigt jordnötsgodis. Snickersgodiset är med i Månadens sötsak för majmånad.
Snickersgodis
drygt 20 bitar

Ingredienser:
200 g mörk choklad
200 g jordnötssmör
1 ½ dl strösocker
2 dl ljus sirap
5 dl special-K (flingor)
3 dl kokosflingor

Gör så här:
1.      Klä en form (ca 20 x 20 cm) med bakplåtspapper.
2.      Lägg chokladen i en värmetålig skål och placera den över en liten kastull med knappt sjudande vatten, alltså ett vattenbad. Se till att skålens botten inte rör vattnet. Låt chokladen smälta långsamt under omrörning.
3.      Smält samman jordnötssmör, strösocker och sirap på svag värme i en stor kastrull. När smeten är mjuk och rinning är den klar.
4.      Blanda special – K och kokosflingor. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda ordentligt med en träslev.
5.      Bred ut blandningen i formen och jämna till med sleven.
6.      Häll över den smälta chokladen och dra ut den till ett jämnt lager. Ställ sedan formen i kylen i några timmar.
7.      Skär snickersgodiset i bitar, förslagvis 4x4 cm.

Yummy!

fredag 9 maj 2014

Fudgekaka i långpanna

Nu har de två semifinalerna av Eurovision Song Contest varit, och Sanna är i final! Det firar jag med en fudgekaka i långpanna, som jag tycker att ni ska baka till morgondagens final. Receptet är taget ur Linn Larssons nyaste bok ”Älskling maten är klar”, fast med ändringar i beskrivning och en minskning av socker. Till kakan hade jag hallon och en nyhet från Sia, saltlakritsglass. Kolla in recensionen av glassen här och en bild med tillbehören.
Fudgekaka i långpanna
28 st bitar
Ingredienser:
300 g smör
4 dl strösocker
1 ½ dl kakao
2 msk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
Glasyr:
3 dl grädde
3 dl socker
3 msk ljus sirap
150 g mörk choklad
150 g smör
Tillbehör:
glass, t.ex. med saltlakristsmak
färska bär, t.ex. hallon

Gör så här:
1.      Sätt ugnen på 175 grader.
2.      Smält smöret, ställ det åt sidan.
3.      Vispa ägg och socker pösigt.
4.      Blanda de torra ingredienserna i en egen bunke. Rör sedan ner dem i äggsmeten tillsammans med smöret.
5.      Täck en liten långpanna (35x25 cm) med bakplåtspapper. Bred ut smet över pappret och grädda kakan i 15-20 minuter i mitten av ugnen.
6.      Blanda allt utom smöret till glasyren i en kastrull.
7.      Småkoka blandningen 20-25 minuter, under ständig omrörning så att det inte bränner fast. När glasyren har tjocknat är den klar.
8.      Rör ut smöret i glasyren och bred över på den kallnade kakan. Låt stelna innan du skär fudgekakan i rutor.
9.      Servera med glass och färska bär. En kopp kaffe till passar utmärkt bra.
10.  Kakan går även väldigt bra att frysa.

Held og lykke!

Glasstest av Sia´s Saltlakrits

Glasstest av Sia´s Saltlakrits
I år har Sia kommit ut med tre spännande Frozen Yoghurt glassar som nu finns i butikernas frysdiskar. Men nu ska jag recensera en annan Sia-nyhet, saltlakritsglass. Förpackningen rymmer en halvliter gräddglass med saltlakritssmak, saltlakritsrippel och lakritsfudge. Med andra ord är det verkligen något för lakritsälskaren.

Jag gillar när det finns ytterligare ett element av något i glassen och det är det som räddar Sia´s nyhet. Att upptäcka fudgebitarna gör glassen speciell, jag skulle gärna stöta på ännu fler fudgebitar. Lakritssmaken är ganska stark och kvaliteten på lakristen är bra. Om du vill ha en lakritsglass är det definitivt den här du ska vända dig till.

Egentligen är jag ingen lakritsfanast men i kombination med något mer blir det riktigt gott. Därför valde jag sedan att servera den med en bit fudgekaka och hallon. Tryck här för att komma till receptet på Fudgekaka i långpanna.

Som helhet får Sia´s SaltLakrits betyg 4 av 5.

Nu kickstartar vi den här glassäsongen!

torsdag 1 maj 2014

Kruktårtor

Det här kan vara ett av de längsta recepten hittills. Men ett av de roligaste också, om man liksom jag gillar att pyssla. När jag bakade dessa läckra kruktårtor utgick jag från Alice Lindbergs recept ”Mask i jorden” ur boken Festliga tårtor. Fast därefter har det blivit en drös förändringar, allra mest i beskrivningarna men även i utförandet och ingredienserna. Det är bara så kul att bjuda på en sådant häftigt bakverk. Testa det till barnkalaset eller Halloweenfesten, eller så kan du överraska en riktig blomnörd med detta mumsiga arrangemang.
Kruktårtor
6 st
Ingredienser:
250 g smör
4 dl strösocker
4 stora ägg
260 g vetemjöl (4 1/3 dl)
1 ½ dl + 2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
¼ tsk salt
2 ½ dl mjölk
25 g vit choklad
Chokladfrosting:
180 g rumsvarmt smör
6 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 ½ dl kakao
1 ¼ dl rumsvarm mjölk
Garnering:
ca 300 g vit marsipan
röd karamellfärg
svart pastafärg
gul eller grön karamellfärg
ätbart lim alt. äggvita
6 små kvistar persilja

Gör så här:
1.      Smöra och mjöla sex små lerkrukor, 9 cm i diameter. Täpp till hålet i botten med en bit bakplåtspapper.
2.      Sätt ugnen på 200 grader.
3.      Vispa smör och socker pösigt. Rör ner ett ägg i taget.
4.      Blanda alla de torra ingredienserna i en egen bunke (spara de 2 msk kakao till senare).
5.      Tillsätt mjölblandningen växelvis med mjölken i äggsmeten. Vänd försiktigt till en slät smet.
6.      Börja med att fördela en del av smeten i krukorna genom att hälla upp smet fram till krukans första kant.
7.      Grovhacka vit choklad och tryck ner några bitar i varje kruka.
8.      Rör ner de resterande 2 msk kakao i smeten som finns kvar i bunken. Fördela smeten i muffinsformar.
9.      Grädda krukorna i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Muffinsarna tar du ut efter 10-15 minuter, eftersom de blir genomgräddade fortare.
10. Vispa smöret till frostingen mjukt.
11. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem tillsammans med mjölken.
12. Vispa frostingen fluffig med elvisp.
13.  Färga 2 /3 av marsipanen rosa med ett par droppar röd karamellfärg. 2/3 av resten röd med lite mer röd karamellfärg och färga hälften av det som blir över gult med ett par droppar gul karamellfärg. Det som är kvar lämnas ofärgat.
14. Rulla den rosa marsipanen till korvar som ska bli maskar. Låt korvarna smalna av på en ände och förbli tjockare på andra. Gör linjer med jämna mellanrum längs ”kroppen” med hjälp av en tandpetare. Rulla 12 små kulor till masken ögon med den ofärgade marsipanen. Fäst dem med ätbart lim, alternativt äggvita. Pricka dit puppiller med en tandpetare doppad i svart pastafärg.
15.  Kavla ut den röda marsipanen med florsocker eller ett bakplåtspapper under. Stansa ut blommor med valfri blomutstickare eller gör en egen blomform med en vass liten kniv. Rulla kulor av den gula marsipanen och fäst dem i mitten av blommen med ätbart lim eller äggvita. Tryck in tandpetare snett från baksidan och in en bit i den gula kulan för att ge blomman en stjälk.
16.  När krukorna har svalnat pillar du bort bakplåtspappret från undersidan.
17.  Använd en spritspåse med en stor rund tyll och fyll den med chokladfrostingen. Spritsa först en liten topp i mitten av varje kruka. Därefter ett varv runt toppen. När du kommit runt ett varv ”klättrar” du uppåt och inåt och spritsar mindre varv ovanpå, tills du får en snygg topp.
18.  Smula över muffinsarna ovanpå frostingen, så att den täcks.
19. Garnera med en liten stjälk persilja på varje tårta. Sätt fast blomman i mitten på persiljan och placera en mask bredvid. 

Sköna maj välkommen!