måndag 21 april 2014

Risplättar

Om du ofta får ris över från middagen så är detta recept perfekt att göra en måltid av resterna. De är jätteenkla att göra och passar utmärkt med så väl salta som söta tillbehör, sidfläsk, sylt, kesella. You name it! Jag har nästan använt samma mängder som Cupcakesfluffans recept på rispannkakor: http://cupcakesfluffan.blogspot.se/2012/03/rispannkakor.html. Däremot valde jag att grädda dem i ett plättlägg.
Risplättar
20-25 st småplättar
Ingredienser:
1 ägg
2 dl mjölk
1 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
3 dl kallt kokt ris

Gör så här:
1.      Vispa samman ägg, mjölk, mjöl, vaniljsocker och salt till en jämn smet.
2.      Tillsätt riset och rör om.
3.  Hetta upp ett plättlägg. Smöra varje fördjupning med exempelvis en smörkniv i trä.
4.     Fyll fördjupningarna med smeten och stek tills ovansidan har stelnet, vänd på plättarna och stek lika länge på den sidan så de blir gyllenbruna. Smörj lägget mellan varje omgång.
5.      Servera med till exempel stekt sidfläsk eller smaksatt kesella eller sylt och grädde.

God natt!

måndag 7 april 2014

Chokladbollar med cashewnötter

Fika à la minute. En enkel variant på de klassiska chokladbollarna, i form av en knaprig twist med cashewnötter. Nötterna tar verkligen fram det bästa ur chokladen och havregrynen, speciellt om de får stå och gotta till sig ett tag. Det här är mitt bidrag till Månadens sötsak för april.
Chokladbollar med cashewnötter

ca 17 st mellanstora
Ingredienser:
100 g margarin
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2-3 msk kakao
2,5 dl havregryn
2 dl rostade cashewnötter
Garnering:
pärlsocker

Gör så här:
1.      Skär smöret i mindre bitar och lägg det i en bunke.
2.      Blanda margarinet med strösocker, vaniljsocker och kakao.
3.      Hacka cashewnötterna och rör ner dem i smeten.
4.      Forma till bollar och rulla dem i pärlsocker.
5.      Ställ dem kallt minst 1 timme eller fram tills servering.

Smeta vidare!

torsdag 3 april 2014

Örtmarinerade potatisskivor

Här är lekande lätt recept potatisrecept som bl.a. passar utmärkt till en grillad kycklingklubba eller påsklammet om ett par veckor. Skiva bara potatisen (du kan använda en mandolin), blanda med olivolja, vitlök och dina favoritörter och skicka in det i ugnen. Mitt bästa tips är att satsa på en fin olivolja.
Örtmarinerade potatisskivor
4 portioner
Ingredienser:
6 potatisar (drygt 800 gram)
½ dl olivolja
2 vitlöksklyftor
2 tsk blandade torkade örter (t.ex. basilika, dragon och timjan)

Gör så här:
1.      Sätt ugnen på 225 grader.
2.      Tvätta potatisen, skär i tunna skivor och lägg skivorna i en skål.
3.      Skär vitlöken i tunna skivor. Tillsätt olja, vitlök och örterna i skålen med potatis och blanda om.

4.      Sprid ut potatisskivorna i en långpanna och placera den i mitten av ugnen i ca 30 minuter.

God torsdag!