måndag 17 februari 2014

Blåbärssmulpaj

Jag vet inte hur jag ska börja beskriva denna under bara blåbärspaj. När jag skapade receptet ville jag få in en smak av kola och valde därför att använda muscovadosocker i fyllningen. Smultoppingen är perfekt, den blev inte geggig tillsammans med blåbären och fick en lagom sötma och mycket havresmak. Som grädde på moset fick just grädden en lyxig piffning av vanilj. Smulpaj är räddaren i nöden när du snabbt behöver en god fika eller efterrätt. Detta är mitt bidrag till februaris Månadens sötsak på temat vardag.
Blåbärssmulpaj
1 stor paj (ca 8 portioner)
Ingredienser:
250 g smör
3 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
Fyllning:
7 ½ dl frysta blåbär
1 ½ msk potatismjöl
¾ dl ljust muscovadosocker
1 tsk vaniljsocker, äkta
Tillbehör:
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker, äkta

Gör så här:
1.      Sätt ugnen på 200 grader.
2.      Skär smöret i mindre bitar. Lägg ner dem i en bunke.
3.      Häll havregryn, vetemjöl och strösocker över smöret. Finfördela smöret snabbt med fingertopparna till en smulig massa (jobba inte för länge, för då blir pajen seg).
4.      Blanda samtliga ingredienser till fyllningen i en annan bunke.
5.      Fyll en pajform eller annan ugnsfast form med blåbärsfyllningen.
6.      Strö den smuliga grynmassan över blåbären.
7.      Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter. Låt pajen svalna.
8.      Vispa grädden lätt med vaniljsocker. Servera blåbärspajen med grädden.

Här är vardagslyx till max!

söndag 9 februari 2014

Vegetariska burgare

Bered er för ett underbart recept! Jag hittade dessa vegetariska burgare i en folder från Hemköp och efter att jag gjorde dem i höstas seglade de upp till en av höstens mest lyckade rätter. Instruktionerna har jag dock skrivit om en del och flera av tillbehören är utbytta. Så till Alla hjärtans dag på fredag kan ni skippa tacofesten och istället prova på dessa burgare till mysmiddagen.
Vegetariska burgare
4-6 portioner 
Ingredienser:
350 g rödbetor
150 g morötter
3 ägg
2 dl havregryn
½ dl dill, hackad
½ dl bladpersilja, hackad
½ tsk timjan
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
½ rödlök
2 vitlöksklyftor
2 msk matolja
Tillbehör:
aioli
sallat
valnötter
tomat
hamburgerbröd

Gör så här:
1.      Sätt ugnen på 180 grader.
2.      Grovriv rödbetor och morot. Blanda med ägg, havregryn, dill, persilja, timjan, salt och peppar.
3.      Finhacka rödlök och rör ner tillsammans med pressad vitlök. Låt vila ungefär 15 minuter.
4.      Forma smeten till ca 10 burgare. Hetta upp en stekpanna med olja och stek burgarna på medelvärme, ett par minuter på varje sida så de får en vackert gyllene yta.
5.      Efterstek dem på en plåt i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
6.      Bred aioli på den nedre delen av hamburgerbröden. Lägg på salladen och några grovhackade valnötter. Placera veggieburgare, tomat och brödlocket ovanpå.

Mat är kärlek!

tisdag 4 februari 2014

Varm vit citronchoklad

Låt mig få fresta er med en kopp varm vit citronchoklad. Citronchokladen som jag använt är en nyhet Fazer. Självklart går det även bra med vanlig vit choklad men citronsmaken ger en extra smakknuff, som tillsammans med en nyans av lakrits från stjärnanisen blir underbar.
Varm vit citronchoklad
 
1 kopp
Ingredienser:
2 ½ dl mjölk
25 gram vit citronchoklad
1 st stjärnanis
1 krm malen kanel

Gör så här:
1.      Häll mjölken i en kastrull.
2.      Värm upp mjölken sakta tillsammans med stjärnanis.
3.      Grovhacka den vita citronchokladen.
4.      Dra kastrullen från plattan. Ta upp stjärnanisen. Rör ut chokladen i den heta mjölken.
5.      Häll upp chokladmjölken i en kopp och pudra över malen kanel.

Värm upp denna dag!