onsdag 27 november 2013

Världens bästa Pepparkaksdeg


Nu kör vi igång årets julbak och detta på bästa sätt. Här är det perfekta pepparkakdegsreceptet som har den rätta balansen mellan julens kryddor. Dessutom är degen väldigt lättarbetade, vilket gör att den fungerar utmärkt att kavla lövtunn till pepparkakorna och till en grövre tjocklek för delar till pepparkakshus. Om ni vill ha mer inspiration på pepparkakor och pepparkakshus så kan ni kolla in tidigare inlägg på bloggen och på söndag lägger jag ut en bild på årets pepparkaksskapelse, en adventsljusstake. Jag vill även rekommendera boken Pepparkakshus och mera julbus av Eva Grane och Ylva Norman. Detta recept är hämtat ur den boken, men med några justeringar och tillägg.
Världens bästa Pepparkaksdeg
ca 2 kg deg
Ingredienser:
250g smör eller margarin
2 dl ljus sirap
4 dl socker
2 msk kanel
2 tsk kardemummakärnor.
1 msk malda kryddnejlikor
1 tsk mald ingefära
2 dl vatten
1 msk bikarbonat
13 dl vetemjöl + lite extra till utbakning

Gör så här:
1.    Smält smör tillsammans med sirap i en kastrull.
2.    Stör kardemummakärnorna i en mortel. Tillsätt alla kryddorna i kastrullen.
3.    Mät upp socker och häll ner det i en stor bunke.
4.    Slå över matfettet och sirap. Rör om ordentligt.
5.    Tillsätt vatten och blanda om. Låt blandningen svalna.
6.    Blanda mjöl med bikarbonat och rör ner i smeten, den blir ganska lös. Arbeta ihop med t.ex. en trägaffel.
7.    Täck över degen och låt den vila i ett svalt utrymme, 1-2 dygn. Så att mjölet hinner svälla och degen blir glansig och smakrik.
8.    Kavla ut degen på mjölat bakbord. Ta ut former, lägg delarna på bakpappersklädda plåtar.
9.    Grädda pepparkakorna i mitten av ugnen i 220 grader, 4-6 minuter. Om ni ska göra pepparkakshusdelar så gräddar ni på 175 grader i ca 10-15 minuter, beroende på delarnas storlek. Jag rekommenderar en tjocklek på 3 mm.

Baka, kavla, stansa, smaka!

fredag 22 november 2013

Gratinerad skinkfylld portabello


Det här blir det sista receptet innan julens godsaker dyker upp på bloggen. Utgångspunkten för rätten var svamparna som jag sedan fyllde med det jag hade hemma. Resultatet blev superbt och passar som förrätt eller smårätt till tapas eller liknande.
Gratinerad skinkfylld portabello
4 st
Ingredienser:
4 st portabellosvampar
2 msk sesamfrön
2 kvistar persilja
1 skalad vitlöksklyfta
1 krm svartpeppar
2 msk olivolja
1-2 tomater
120 g rökt skinka
50 g riven hårdost, t.ex. Grevé eller Präst

Gör så här:
1.    Sätt ugnen på 225 grader.
2.    Rosta sesamfröna i en torr stekpanna.
3.    Skär av stammarna från svamparna.
4.    Mixa svampstammarna tillsammans med sesamfrön, persilja, vitlök, svartpeppar, och olivolja.
5.    Skär tomaterna i små bitar och strimla skinkan.
6.    Fyll svamparna med tomat och skinka.
7.    Fördela svampmixen ovanpå och garnera med osten.
8.    Lägg svamparna i en ugnssäker form och gratinera dem i 15-20 minuter, tills svamparna har mjuknat och garneringen har smält och blivit gyllene.

Räkna med succé!

fredag 15 november 2013

Scones med hjortronsylt


Av Norrlands guld – hjortronen, har jag skapat några otroligt goda "guldscones". Skårorna fyllde jag med hjortronsylten som kokades ihop i början av hösten. Detta är det sjätte sconesrecept som jag lagt ut på bloggen, efter drygt 2 år. Scones som alla förgyller dagen.
Scones med hjortronsylt
4 stora scones
Ingredienser:
4 dl vetemjöl
1 dl havregryn
½ tsk salt
2 tsk bakpulver
40 g smör, rumsvarmt
2 dl lättfil
1 d hjortronsylt

Gör så här:
1.    Sätt ugnen på 225 grader.
2.    Blanda alla torra ingredienser i en skål.
3.    Skiva smöret, tillsätt i mjölblandningen och nyp ihop till en smulig massa.
4.    Rör ner fil.
5.    Forma till 4 runda kakor. Skär en fördjupning i form av ett kors i kakorna. Fyll fördjupningen med hjortronsylt.
6.    Grädda i mitten av ugnen i ca 13 minuter, tills de har blivit gyllene. Servera med smör.

Guldsconesen är den perfekta uppstarten inför fotbollen mot Portugal ikväll!