tisdag 17 september 2013

Keselladessert med hallon och lakrits

Direkt från boken Älskling maten är klar kommer Linn Larssons enkla, snabba och försvinnande goda efterrätt med kesella. Ursprunglingen hette receptet Hallon- och lakritsdröm men jag ville ge det ett mer konkret namn och med några småändringar i instruktionerna fick det bli Keselladessert med hallon och lakrits. Sedan la jag till lite blåbär i versionen som syns på bilden, yummy!
Keselladessert med hallon och lakrits
4 portioner
Ingredienser:
en näve turkisk peppar, alt. salmiakströssel
2 dl grädde
2 ½ dl Kesella citrus
4 dl färska hallon
10 maränger
ev. en myntakvist

Gör så här:
1.      Krossa turkisk peppar. Förslagsvis genom att lägga bitarna i en plastpåse, vira en handduk runt om och banka med en hammare på ett hårt underlag. (Om du använder strössel kan du hoppa över det här steget.)
2.      Vispa grädde och blanda med Kesella citrus.
3.      Varva citrusgrädden i höga glas med nästan alla hallon, turkisk peppar och maränger som du krossar lite lätt med handen.
4.      Toppa med resterande hallon och myntakvist om du har.

Underbart är gott!

torsdag 12 september 2013

Mandelscones med rårörda lingon

Provade häromdagen att använda smaksatt filmjölk i mina scones. Filmjölken som är smaksatt med lingon är en nyhet från Arla. Det blev bra och mandlarna som jag använde var rostade med tamarisoja vilket gav en skön brytning.
Mandelscones med rårörda lingon
4 st stora scones
Ingredienser:
4 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
½ tsk salt
50 g smör, rumsvarmt
50 g sötmandel       
2 ½ dl filmjölk med lingonsmak
Rårörda lingon:
1 ½ dl lingon
½ dl strösocker

Gör så här:
1.      Sätt ugnen på 225 grader.
2.      Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunka.
3.      Skiva smöret i mindre bitar och nyp ihop det med mjölblandningen.
4.      Hacka mandeln grovt. Tillsätt mandeln, filmjölken och arbeta snabbt samman till en deg.
5.      Dela degen i fyra bitar. Forma till 4 runda kakor, lägg dem på en bakpapperklädd plåt. Använd en bordskniv för att skära ett kryss i varje scones.
6.      Grädda dem i mitten av ugnen i 12-15 minuter.
7.      Lägg lingon och socker i en skål. Rör om tills lingon har blivit lite mosiga och sockret har lösts upp.
8.      Servera sconsen med de rårörda lingonen.

Perfekt till helgbrunchen!

torsdag 5 september 2013

Italiensk tunnbrödsrulle

Ta det svenska tunnbrödet och fyll det med några av de mest självklara råvarorna från det italienska köket. Att sedan steka rullarna i olivolja ger den perfekta frasiga ytan. Servera gärna tunnbrödrullarna med en soppa, jag valde en klassisk tomatsoppa. Enkelt, gott och värmande, helt underbart när den kalla höstluften smyger sig på. Tack till Allt om mat, där jag hittade receptet. I efterhand har jag gett det en liten omskrivning.
Italiensk tunnbrödsrulle
8 st
Ingredienser:
8 st tunnbrödsskivor, ca 20x15 cm
250 g mozzarellaost
4 st tomater
1 st basilika i kruka
25 g pinjenötter
2 msk olivolja
½ tsk salt
4 msk olivolja till stekning

Gör så här:
1.      Skär mozzarellan i ½ cm stora kuber.
2.      Dela tomaterna längst ”midjan”. Gröp ur kärnorna med en liten sked, om man lämnar kärnorna blir fyllningen för blöt. Tärna tomaterna
3.      Grovhacka basilikan. Rosta pinjenötterna lätt i en torr stekpanna under omrörning.
4.      Blanda mozzarella, tomater, basilika, pijenötter, salt och hälften av oljan i en bunke.
5.      Fördela fyllningen på bröden. Vik in kortsidorna och rulla sedan ihop bröden till en ”klämma”.
6.      Hetta upp resterande olivolja i en stekpanna. Stek 4 rullar åt gången, någon minut på varje sida. Låt rullarna svalna. Vira in dem i folie eller smörgåspapper.

All lycka!

söndag 1 september 2013

Citronbullar med glasyr

Citrusfrukter ger alltid samma fräschör och är den perfekta brytningen i söta bakverk. Använd gärna ekologiska citroner, de är godare och både bättre för dig och miljön. "Citronbullar med glasyr" är ett recept från tidningen Hembakat, där jag ofta hittar spännande recept som jag ibland tar in på bloggen. Jag följde receptet nästan helt och hållet, lite mer mjöl behövde jag dock och instruktionerna har förändrats en aning. Detta är mitt bidrag för septembers "Månadens sötsak".
Citronbullar med glasyr

ca 36 st
Ingredienser:
25 g jäst
125 g smör
5 dl mjölk
½ tsk salt
1 ¼ dl strösocker
2 ägg
ca 15 dl vetemjöl
Fyllning:
300 g mandelmassa
150 g smör, rumsvarmt
rivet skal av 1 citron
4 msk pressad citronsaft
Pensling & Garnering:
1 ägg
mandelspån
Glasyr:
2 dl florsocker
2 msk pressad citronsaft

Gör så här:
1.      Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, slå över mjölken och värm vätskan fingervarm, ungefär 37 grader.
2.      Häll degspadet över jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt salt, socker och ägg.
3.      Arbeta in lite mjöl i taget, tills du får en smidig deg som släpper bunkens kanter. Spara lite mjöl till utbakningen. Låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter.
4.      Förbered fyllningen genom att riva eller smula mandelmassan och blanda den med smör, citronskal och citronsaft.
5.      Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i två delar och kavla varje del till en rektangel. Bred på fyllningen, rulla upp den degen från långsidan och skär varje rulle i 18 bitar.
6.      Lägg bullarna glest på en bakpappersklädd plåt eller ställ upp bullformar på plåten och lägg bullarna i formarna.
7.      Låt bullarna jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
8.      Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda dem i mitten av ugnen i 8–10 minuter. Låt svalna.
9.      Rör samman florsocker och citronsaft till glasyr. Ringla glasyren över bullarna när de har helt avsvalnade.

Fräscha upp bakförrådet!