lördag 24 augusti 2013

Amerikansk mat- och baktävling

Amerikansk mat- och baktävling


Äntligen kan jag meddela att jag drar igång höstens tävling med ett fantastiskt pris i potten. Nu har du chansen att vinna Lisa Eisenman Frisk och Monica Eisenman bok ”Systrarna Eisenmans mingelmat : 565 snittar, snacks & smårätter”, en matbibel på 317 sidor, indelat i 16 kapitel t.ex. USA & Mexico, Asien, Italien & Frankrike, Bröd & röror, Afternoon tea & brunch, Drinkar & snacks och Desserter. Känner mig faktiskt lite avundsjuk över priset denna gång. 

Men nu till vad tävlingen går ut på. Temat för tävlingen är egna varianter av amerikanska maträtter och bakverk. Det gäller att ta fram sitt bästa recept inom temat och skicka över det till mig tillsammans med en bild på resultatet. Sedan kommer jag provlaga tre av de maträtter/bakverk som jag tycker är mest spännande. Därefter lägger jag ut recepten med en egen bild. Två veckor senare utses vinnaren, 50 % av antalet sidvisningar och 50 % av antalet röster avgör tävlingen.

Här är datumen:
Skicka in recepten: 24 augusti­ – 27 september
Recepten väljs ut och provlagas: 28 september – 12 oktober
Röstning: 13 oktober – 26 oktober
Vinnaren utses: senast 31 oktober

Make it work! :)

Amerikanska vaniljmuffins med chokladkola och hallonfyllning

Nyss hemkommen från en resa i Berlin. Fast i dag bjuder jag inte på ett tyskt recept, det kommer senare i höst. Här är istället ett recept på saftiga muffins – american style. För det är just Amerikanskt som blir temat på höstens tävling som jag nu sätter i gång här på bloggen. Information om den tävlingen finns i inlägget ”Amerikansk mat- ochbaktävling” som läggs ut just efter detta.
Amerikanska vaniljmuffins med chokladkola och hallonfyllning
6-8 st
Ingredienser:
2 ägg
1 ½ dl socker
1 dl mjölk
75 g smör eller margarin
1 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
8-12 st chokladtäckta kolor t.ex. dumle
Fyllning:
125 g hallonkesella
0,25 dl florsocker
2 krm vaniljpulver eller 0,5 tsk vaniljsocker

Gör så här:
1.      Sätt ugnen på 200 °C.
2.      Knäck äggen i en skål och vispa ihop dem med socker tills du har fått en pösig smet.
3.      Smält matfettet och låt svalna. Blanda mjöl med vaniljpulver och bakpulver. Rör ner det i äggsmeten. Tillsätt matfettet och till sist mjölken och rör till en jämn smet.
4.      Dela chokladkolorna eller den mörka chokladen så du får ca 24 bitar.
5.      Fördela smeten i stora muffinsformar så de fylls till 2/3 och tryck ner chokladen en bit ner i smeten.
6.      Grädda dem i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
7.      Gör fyllningen medan muffinsarna gräddas. Vispa ihop hallonkesellan med florsocker och vaniljpulver. Ställ fyllningen i kylen under minst 30 minuter.
8.      Skär ett strutformat lock i varje muffins när de har svalnat. Skeda i fyllningen och placera locket ovanpå. 

Good Luck!

torsdag 15 augusti 2013

Kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn eller Kejsarpannkaka som det heter på svenska är en österrikisk variant av den svenska tjockpannkakan. När jag var i Wien i våras blev det ingen Kaiserschmarrn men när jag väl kom hem provade jag på att göra en variant av denna delikatess. Jag märkte att ordet Kaiser användes flitigt i Österrike, du kan även hitta Kaisersemmeln (Kejsarbröd) där och om du åker till Wien rekommenderar jag verkligen att besöka Schönbrunn. Det var den kejserliga ätten Habsburgs sommarslott.
Kaiserschmarrn
2 portioner
Ingredienser:
3 ägg
1 ½ dl vetemjöl
1 tsk strösocker
½ tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 ¼ dl mjölk
75 g margarin eller smör
Tillbehör:
lätt- eller osockrad sylt t.ex. plommon eller jordgubb
florsocker
ev. vispad grädde
alt. färska bär eller nötter

Gör så här:
1.      Dela äggulorna från äggvitorna.
2.      Rör ihop äggulorna med mjöl, socker, vaniljsocker, salt och mjölk till en slät smet.
3.      Vispa äggvitorna hårt och vänd försiktigt ner dem i smeten.
4.      Smält smöret, tillsätt det i smeten och blanda om.
5.      Häll ner smeten i en stekpanna med hög kant. Stek pannkakan på låg värme tills den har stelnat. Vänd sedan pannkakan, riv den i mindre bitar och stek allt gyllenbrunt.
6.      Pudra över florsocker och lägg på sylt och grädde, bär eller nötter.

Viel Glück!

tisdag 13 augusti 2013

Frökakor

Mmm, knastriga och mjuksega. Här är ett kakrecept som består av mycket fröer, nötter och gryn. De är nästintill ett fågelsnacks. Men om alla fåglar skulle bli bjudna på dessa underbara kakor skulle jag kanske kunna tänka mig att bli en liten domherre. Receptet kommer ursprungligen från Therésia Erneborgs ”Söta saker”.
Frökakor
ca 25 kakor
Ingredienser:
100 g smör
1 msk honung
½ dl vatten
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 dl pumpafrön
1 dl sesamfrön
1 dl grovhackade hasselnötter
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 krm salt

Gör så här:
1.      Smält smöret med honung och vatten under omrörning.
2.      Blanda ihop alla torra ingredienser för sig och häll sedan över smörblandningen över dem.
3.      Rör ihop till en deg och forma den till bollar.
4.      Ställ dem glest på en bakpapperklädd plåt och platta till dem försiktigt.
5.      Grädda kakorna mitt i ugnen i 175 grader, ca 12 minuter.

Regnet faller just nu ner från himlen, men småkakor gaskar upp mig - oavsett väder!

fredag 9 augusti 2013

Kanelbullemuffins


Lyckade, är ordet som jag vill använda till dessa muffins. Saftiga med mycket smak av kanel och en knäckig yta. Receptet är ombyggt från Pernilla Wahlgrens recept på Kanelbullesockerkaka. Instruktionerna, några mått och ingredienser har ändrats och den stora kakan har förvandlats till portionsstora muffins. Kanelgranulat var ett smart drag från min sida. Muffinsarna blev snyggare och fick fylligare smak.

Kanelbullemuffins
12 st
Ingredienser:
150 g smör
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
3 dl lätt crème fraîche (alt.gräddfil)
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 krm salt
Fyllning och garnering:
2/3 dl strösocker
1 msk malen kanel och 1 msk kanelgranulat (alt. 2 msk malen kanel)
50 g smör

Gör så här:
1.    Sätt ugnen på 200 grader.
2.    Vispa smör och socker poröst.
3.    Rör ner ett ägg i taget, och sedan crème fraîchen.
4.    Blanda de torra ingredienserna i en separat bunke.
5.    Vänd ner de torra ingredienserna i äggsmeten.
6.    Rör ihop socker och kanel till fyllning och garnering.
7.    Ställ fram muffinsformar på en plåt eller använd en muffinsplåt. Fördela hälften av smeten så de fyller 1/3 av formarna.
8.    Strö över hälften av kanelsockret.
9.    Fyll på med resterande smet och strö över kvarvarande kanelsocker. Lägg på en klick smör över varje muffins.
10. Grädda muffinsarna i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Sockra din dag!