onsdag 26 juni 2013

Grillad vattenmelon med chunky jordnötssås

Sommaren och grillsäsongen är i full gång! Prova att grilla vattenmelon, det förhöjer verkligen dess smak. Melonen tillsammans med denna jordnötsröra/jordnötssås blir ett jättebra tillbehör. Jag serverade med fläskkarré med en egen paprika- och chilirub och quinoa. Just nu har jag fullt upp med flytt och annat, så det blir lite glest mellan inläggen och glasstesterna får pausa. Men håll fortfarande koll på bloggen, det är mycket gott och spännande som väntar! :)
 Grillad vattenmelon med chunky jordnötsröra
4 portioner
Ingredienser:
2 dl saltade jordnötter
1/2 citron, saften
2 msk olivolja
1-2 msk vatten
vattenmelon

Gör så här:
1.      Blanda alla ingredienser förutom vattnet och melonen i en mixerskål eller annan skål med hög kant.
2.      Använd en stavmixer och mixa samtidigt som du tillsätter lite vatten i taget tills du har fått den konsistens du vill ha. Mixa inte för länge, röran får mer smak om den inte är helt slät. Låt den vara ”chunky” Tillsätt extra vatten om du vill att det ska bli en jordnötssås istället för en röra.
3.      Skär vattenmelonen i ca 1½-2 cm tjocka skivor. Grilla dem tills de har fått snygga grillränder. Servera med jordnötsröran.

Det mesta går att grilla!


onsdag 19 juni 2013

Minipavlovas med jordgubbar och passionsås

Bjud på den godaste efterrätten i midsommar, pavlova. Dessa härligt mjuksega marängbakelserna med lätt knastriga kanter toppas med en sås av passionsfrukt och nekatriner med sällskap av vispad grädde och jordgubbar. Det är lite charmigare att servera enskilda bakelser som gästerna får njuta av i godan ro.
Minipavlovas med jordgubbar och passionsås
8 st
Ingredienser:
2 äggvitor
1 ½ dl strösocker
½ tsk bakpulver
½ krm salt
1 liter jordgubbar
Passionsås:
2 nektariner
3 passiosnfrukter
2 tsk florsocker
Till servering:
3 dl vispgrädde

Gör så här:
1.      Sätt ugnen på 250 grader.
2.      Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vispa ner socker, bakpuvler och salt.
3.      Fördela smeten i aluminiumformar t.ex. mazarinformar. Använd en tesked för att göra en fördjupning i mitten.
4.      Ställ in marängerna i mitten av ugnen, stäng direkt av ugnen. Låt marängerna stå i minst 3 ½ timme, gärna över natten.
5.      Sås: Skålla, skala och ta ur kärnan från nektarinerna. Mixa fruktköttet till en puré med en stavmixer eller i en matberedare.
6.      Dela passionsfrukterna och skrapa ner fruktköttet med kärnorna i purén. Tillsätt florsockret och rör om.
7.      Vispa grädden och skiva jordgubbarna Fyll marängerna med grädden, jordgubbarna och såsen. Det är även gott att servera glass till.

Glad midsommar!

torsdag 13 juni 2013

Nutellacookies

I går tog jag studenten och dessa kakor var med på fika bordet när jag firades av släkten. Receptet kommer från tidningen Hembakat men jag satte min egen prägel på receptet, då jag ändrade instruktionerna till en viss del. När jag bakade luktade det Ballerinakex i hela huset men smaken i det färdiga resultatet gick mycket mer åt nöthållet. De blev härligt mjuksega och den knapriga hasselnöten var pricken över i:et.
Nutellacookies
24-30 st
Ingredienser:
1 dl strösocker
1 ägg
2 dl Nutella, kylskåpskall
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
Garnering:
pärlsocker
hasselnötter

Gör så här:
1.      Sätt ugnen på 175 grader.
2.      Blanda ägg med socker. Tillsätt den kylskåpskalla nutellan och rör om till en slät smet.
3.      Blanda i vetemjöl med bakpulver. Häll ner mjölblandningen i smeten och arbeta ihop till en smidig deg.
4.      Rulla degen till 24-30 stycken bollar, antingen  i storleken som 1-kronor eller en 5-kronor. Platta till dem lätt och lägg ut dem på bakpappersklädda plåtar. Doppa ovansidan i pärlsocker och tryck fast en hasselnöt i mitten av varje kaka.
5.      Grädda kakorna i mitten av ugnen i 10-12 minuter. Låt kakorna svalna på galler.

För jag har tagit studenten!

söndag 9 juni 2013

Jordgubbar med mangosås och nöthack

Jordgubbar, mango, kardemumma och nötter är sammansättningen till denna goda, nyttiga och enkla rätt som fungerar vare sig det gäller brunch, mellanmål eller efterrätt.
Jordgubbar med mangosås och nöthack
4 portioner
Ingredienser:
500 g jordgubbar
1 krm kardemummakärnor
200 g frusen mango
2 tsk flytande honung
ev. lite vatten
1 dl blandade nötter, rostade

Gör så här:
1.      Skiva jordgubbarna och lägg upp dem i fyra skålar.
2.      Stöt kardemummakärnorna i en mortel.
3.      Tina mangon lätt.Mixa mangon med honung och kardemumma. Späd eventuellt med lite vatten för att få en följsam sorbet med bra konsistens.Klicka mangosorbeten över jordgubbarna.
4.      Hacka nötterna grovt och strö dem över mangosåsen.

Trevlig junidag allesammans!