onsdag 20 februari 2013

Mint- och chokladcupcakes

Mint och choklad i en duett med ett gästspel av päron. Så skulle man kunna beskriva dessa oerhört goda cupcakes. Med inspiration från -70talets after eight-päron har jag förvandlat efterrätten till en modern muffins.
Mint- och chokladcupcakes
12 st
Ingredienser:
2 st ägg
2 dl socker
100 g smör 
1 dl stark päronsaft (50 % koncentrat, 50% vatten)
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kakao 
Mintfrosting:
100 g färskkost (t.ex. philadelphia)
25 g smör
1/2 dl florsocker
1 krm pepparmintsarom
Chokladfrosting:
100 g färskost (t.ex. philadelphia)
100 g mörk choklad
Garnering:
12 st polkagrisspiraler

Gör så här:
1.      Sätt ugnen på 175 grader.
2.      Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
3.      Smält smöret och blanda ner det tillsammans med päronsaften i äggsmeten.
4.      Rör samman mjöl, bakpulver och kakao och vänd ner det i smeten tills den är slät.
5.      Placera muffinsformar på en plåt eller använd en muffinsplåt och fyll dem till 2/3 med smet. Grädda cupcakesen ca 15 minuter i mitten av ugnen. Låt dem svalna.
6.      Vispa ihop alla ingredienser till mintfrostingen med en elvisp till en jämn kräm. Ställ in i kylen för att stelna till ett tag.
7.      Grovhacka chokladen till chokladfrostingen. Smält chokladenöver vattenbad eller i micron. Använd sedan en elvisp för att väl vispa samman den smälta chokladen med färskosten.
8.      Ta fram tre engångsspritspåsar och en tyll. Fyll en av dem med mintfrosting och en av dem med chokladfrosting. Klipp av änden på de fyllda spritspåsarna och placera dem bredvid varandra i den tredje spritspåsen med tyll.
9.      Spritsa med en cirkelrörelse längs cupcaksens kanter och arbetar dig upp ett par våningar tills du fått en snygg topp. Avsluta med att sätta en polkagrissprial på toppen.

Lev gott!

fredag 15 februari 2013

Fetaostlasagne med lammfärs

Mia Öhrn har tillsammans med Henrik Francke skrivit boken ”Svenska ostar” där lasagnes ursprungliga recept kommer ifrån. Med några enkla justeringar och ett namnbyte från Fårostlasagne till Fetaostlasagne med lammfärs är här receptet på det sätt jag lagade det. En frästande variant av den klassiska lasagnen! Överraska din familj och dina vänner med denna smakrika rätt och använd gärna svenska produkter för ja det finns svensk fetaost.
Fetaostlasagne med lammfärs
4-6 portioner
Ingredienser:
1 stor lök
2 vitlöksklyftor
2 msk matolja
400 g lammfärs
400 g krossade tomater
1 knippe färsk timjan
salt och peppar
12 lasagneplattor, gärna fullkorn
Becahmelsås:
3 msk vetemjöl
8 dl mjölk
175 g fetaost

Gör så här:
1.      Sätt ugnen på 225 grader.
2.      Hacka lök och vitlök ganska fint och stek löken mjuk i matoljan. Tillsätt lammfärsen och bryn den lätt medan du rör den smulig.
3.      Rör ner de krossade tomaterna och smaksätt med hackad timjan, salt och peppar. Låt såsen puttra i några minuter medan du gör bechamelsåsen.
4.      Vispa ner mjölet i en deciliter av mjölken. Koka upp resterande mjölk i en kastrull och vispa ner mjölblandningen. Låt koka någon minut och dra sedan kastrullen från plattan.
5.      Smula ner det mesta av fetaosten och låt osten smälta. Spar resten för att smula ovanpå lasagnen.
6.      Smörj en ugnsform med smör eller olja. Lägg ett lager lammfärssås i botten. Varva sedan med lasagneplattor, bechamelsås och köttfärsås. Det avslutande lagret ska vara bechamelsås som toppas med den sparade fetaosten.
7.      Grädda lasagnen i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.

Hörs snart igen!


måndag 11 februari 2013

Chokladfyllda hjärtan

Bjud din käraste på en hjärtlig kaka till Alla hjärtansdag på torsdag. Dessa underbara hjärtan är ett gammalt recept från Ica kuriren som mamma har klippt ut och samlat i sin receptsamling. Lite små förändringar har skett i receptet så att det är anpassat till dagens ”bakspråk”.
Chokladfyllda hjärtan
ca 25 st
Ingredienser:
Degen:
200 g smör eller margarin
1 dl strösocker
1 ägg
5 dl vetemjöl
rivet skal av ½ apelsin
Fyllning:
2 ägg
125 g smör eller margarin
4 msk strösocker
2 msk vetemjöl
65 g mörk blockchoklad, fint hackad eller riven
rivet skal från 1/3 apelsin
smör till smörjning
Garnering:
50 g mörk blockchoklad

Gör så här:
1.      Arbeta samman alla ingredienser till degen. Den ska vara ganska smidig innan den formas till en rulle och läggs in 1 timme i kylen för att vila.
2.      Blanda ägg, smör, socker och mjöl i en kastrull. Låt allt smäkta samman under omrörning på svag värme. Blandningen får inte koka.
3.      Ta kastrullen från värmen och rör i den finfördelade chokladen och apelsinskalet. Fyllningen ska vara ganska tunn.
4.      Sätt ugnen på 200 grader och smörj 25 aluminiumhjärtformar. Dela degen i 25 bitar och tryck ut varje del i en form. Lägg en matsked fyllning i varje hjärta. Fyllningen ska inte nå ända upp till kanten.
5.      Grädda kakorna på näst nedersta falsen i 10 minuter.
6.      Låt de svalna lite innan de stjälps upp. När kakorna har svalnat helt, smält chokladen och ringla det över kakorna.
7.      Servera kakorna och frys in de som blir över. 

Baka med kärlek!

onsdag 6 februari 2013

Semlor med hemgjord mandelmassa

Äntligen är det dags för de traditionella semlorna! Nästa vecka infaller fettisdag och här har ni semmelreceptet som ger er saftiga bullar med smak av kardemumma. Ingenting går upp emot en hemgjord mandelmassa så här bjuder jag er på en lätt men syndigt god variant.
Semlor med hemgjord mandelmassa
14 st
Ingredienser:
50 g jäst
50 g smör
3 dl mjölk
1 dl kesella, 1% fetthalt
½ tsk salt
1,5 dl strösocker
1 ägg
1 liter mjöl
Mandelmassa:
2 dl sötmandel (200 gram)
11/3 dl strösocker, gärna finkornigt
några droppar vatten
Pensling & Garnering:
1 ägg
1 knivsudd salt
½ tsk vatten
3 dl vispgrädde
florsocker

Gör så här:
1.      Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm upp till 37 grader. Häll degvätskan över jästen och rör om tills den har lösts upp.
2.      Blanda i kesella, salt, socker och ägg. Stöt kardemummakärnorna i en mortel och tillsätt kardemummapulvret i degen. Rör ner mjölet, lite i taget men spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen i en bakmaskin eller knåda för hand i 5-10 minuter, tills degen släpper bunkens kanter och känns smidig. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek i ca 30 minuter.
3.      Ta upp degen och arbeta in resterande mjöl på mjölat underlag.
4.      Forma degen till en rulle och dela den i 14 delar. Forma varje degbit till en slät och rund bulle. Lägg ut dem på bakpappersklädda plåtar och låt jäsa till dubbel storlek i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
5.      Mandelmassa: Låt mandlarna ligga en stund i hett vatten och skala därefter bort skalet. Kör mandlarna i en mixer tillsammans med socker. Tillsätt några droppar vatten och mixa till en fast och smidig massa. Förvara mandelmassan kallt och inlindad i plastfolie.
6.      Vispa upp ägg, vatten och salt för att sedan pensla bullarna med blandningen. Grädda bullarna gyllenbruna i mitten av ugnen i 8-10 minuter. Låt bullarna svalna på galler och under en duk.
7.      Vispa grädden fluffig. Skär av lock på semlorna. Gröp hål i semlornas nedre del med en gaffel och blanda ihop lite av inkråmet med mandelmassa. Fördela mandelmassan i hålen och spritsa eller klicka på den vispade grädden. Sätt på locket och sikta över florsocker.

Gör ni som jag och sparar locket till sist? :)

fredag 1 februari 2013

Kanelmandlar

Nu är det dags för fredagsmys! Här kommer jag med ett helt amazing snacks till kvällens avslappning efter en lång jobbarvecka, jag tänker också fira att februari är här vilket leder oss ett steg närmare våren.  Fast dessa enkla, chokladdoppade och kanelpudrade mandlar passar även bra att fylla påskägget med eller bjuda någon under advent och jul.

Kanelmandlar
ca 40 st
Ingredienser:
200 g hela mandlar
100 g mjölkchoklad
1 msk vaniljsocker
1 tsk kanel
1 msk kakao
Gör så här:
1.      Smält chokladen och rör i mandeln.
2.      Blanda samman vaniljsocker, kanel och kakao.
3.      Lägg över de chokladtäckta mandlarna i kakaoblandningen och rör runt.
4.      Låt mandlarna svalna på ett bakplåtspapper.

Det finns alltid någonting att fira!