måndag 27 augusti 2012

Lime- och saltlakritssglass

Halloj! Igår gjorde jag denna glass med receptet taget från en av två favoritmatböcker just nu, Söta saker av Therésia Erneborg. Jag använde lakritsströssel som jag krossade lite extra som lakritssmaksättning. Lime och lakrits passar utmärkt tillsammans och till glassen serverade jag färska jordgubbar från vår stuga och blåbär från en liten skog i Umeå. Jag blir lite deppad av tanken att jordgubbssäsongen i princip är över fast att den varade länge i år.
Lime- och saltlakritsglass
Ingredienser:
2 ägg
1 dl strösocker
2 ½ dl mjölk
1 lime
2 dl vispgrädde
1-2 msk saltlakritssmaksättning t.ex. pulveriserade lakritskarameller

Gör så här:
1.      Vispa ihop ägg och socker och blanda ner tillsammans med mjölken i en kastrull. Låt blandningen sjuda svagt under omrörning tills den blir tjock
2.      Riv ner skalet från limen och ta kastrullen från spisen.
3.      När äggsmeten svalnat, rör ner grädden (den ska vara ovispad) och häll allt i en plastburk med lock. Ställ den i frysen och låt glassen frysa i en timme.
4.      Ta ut den när glassen börjat anta fast form och rör ner saltlaktrissmaksättningen lite slarvigt. Den ska inte blandas helt med glassen utan göra den svartrandig.
5.      Ställ tillbaka burken i frysen och frys i minst tre timmar till.
6.      Ta fram glassen några minuter före servering så att den mjuknar.

Glassa på!



torsdag 23 augusti 2012

Fruktfrappé

Fruktfrappé blev det första jag har försökt efterlikna efter resan i Italien. Den här typen av frappé innehåller frukt och bär istället för kaffe som annars är väldigt vanligt i t.ex. Grekland. Den franska benämningen av frappé är en ”strakt kyld dryck” och är som en blandning av fruktdrink och sorbet, mycket gott. Men det var varken i Grekland eller i Frankrike som jag drack frappé för det var i Italien på det underbara konditoriet Pasticceria Dal Fior i Verona. Detta blev den första av flera godsaker som jag tänker återskapa från min Italienresa. Frappén är med i Månadens sötsak på tema Rött.
Fruktfrappé
4 portioner (ca 8 dl)
Ingredienser:
600 g färsk ananas, ca 1/4 av en hel (beräknat med skal och stock)
300 g jordgubbar
1 grapefrukt, ca 1 dl saft
6 dl iskallt vatten
2 msk honung

Gör så här:
1.      Skär av skalet och ta bort stocken från ananasen. Skär den i kuber.
2.      Mixa ananas och jordgubbar till puréer var för sig. Ställ in dem i frysen under 45 minuter. Spara gärna 4 fina och hela jordgubbar till garneringen.
3.      Pressa grapefrukt och häll ner saften i en blender. Tillsätt vatten, honung och de båda puréerna. Mixa tills allt är välblandat.
4.       Häll upp i 4 höga glas och fäst en jordgubbe på kanten av varje glas.

Må gott!



torsdag 16 augusti 2012

Choco müslibars

Yoghurt med müsli är en del i min standardfrukost men man kan göra så mycket annat med müsli. Jag gillar att prova nya müslisorter och göra mina egna, denna gång blev det smaken Bär & vanilj från Finax. Med den plus knapriga nötter, fröer, mörk choklad och många andra godsaker satte jag ihop detta recept på müslibars. Choco müslibars blev en extra energikick.  Förresten i september kommer jag dra igång en tävling så håll er uppdaterade. :)
Choco müslibars
16 st
Ingredienser:
1 dl rostade cashewnötter
50 g mörk choklad
2 dl müsli, med bär, gryner och flingor ex. Finax Bär & Vanilj
2 dl havregryn
1/2 dl kokos
1/2 dl sesamfrön
1/3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
100 g margarin eller smör
1/2 dl farinsocker
1 msk honung

Gör så här:
1.      Sätt ugnen på 175 grader.
2.      Grovhacka cashewnötter och choklad.
3.      Blanda nötterna och chokladen med müsli, havregryn, kokos, sesamfrön, vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke.
4.      Lägg i matfett, farinsocker och honung i en kastrull. Låt det smälta samman under omrörning på svag värme.
5.      Häll över blandningen från kastrullen och blanda ihop till en massa.
6.      Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Häll ut massan på bakpappret och tryck ut till en kompakt 20x25 cm stor kaka. Använd t.ex. en träsked till hjälp.
7.      Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
8.      Låt svalna. Skär sedan ut kakan till 16 bars och förvara dem i kylen inuti en tätt försluten burk.

Dags att väcka skålarna och slevarna. För nu är det dags att baka!

söndag 12 augusti 2012

Grillad rostbiff med västerbottenssmör och het majs

Än är det mycket kvar av grillsäsongen. Jag hittade nyligen ett mycket bra specialpris på Scans rostbiff när jag var och handlade och tog chansen att grilla köttet när solen var på sitt bästa humör för några dagar sedan. Det blev ett egenkomponerat recept med västerbottenssmör med den fantastiska västerbottensosten från mina trakter och heta bitar av majskolvar till det lätt kryddade köttet och potatisklyftorna. Jag tycker det är lite klurigt att veta hur länge man ska grilla olika typer av kött men på Scans egen hemsida hittade jag flera bra tips på tider och temperatur för att få köttet så genomstekt som man vill ha det.
Grillad rostbiff med västerbottenssmör och het majs
2 portioner
Ingredienser:
2 skivor rostbiff, ca 300 g
salt och peppar
Västerbottenssmör
50 g rumsvarmt smör
1 liten vitlöksklyfta
1/2 dl riven västerbottensost
Het majs
1 färdigkokt majskolv
1 tsk wok hot teriyaki spice mix eller 2 krm chilipulver
Tillbehör
potatiskroketter alt. potatistoppar
tomat

Gör så här:
1.      Börja med smöret. Rör smöret luftigt, pressa ner vitlöken och tillsätt osten. Ta upp smöret på en bit plastfolie och forma smöret till en tjock rulle. Vira plastfolien runt rullen och ställ in den i kylen.
2.      Salta och peppra köttet efter smak. Dela majskolven i fyra bitar och krydda med wok hot teriyaki spice mix alternativt chilipulver.
3.      Tänd på grillen och vakta den tills det är dags att grilla. Om du har en kolgrill kan du börja grilla när du har fått en fin grillbädd och kolet/briketterna har blivit gråa, det tar ca 20-30 minuter.
4.      Grilla majsbitarna tills de är gyllenbruna har fått snygga grillränder.  Lägg köttet i mitten av grillen gärna 15 cm över grillbädden och grilla dem där i 1 minut. Placera sedan köttet lite åt sidan och grilla ytterligare 2 minuter eller tills köttet har en innertemperatur på 60 grader.
5.      Täck köttet med ugnsfolie för att vila. Under tiden kan du värma upp potatiskroketterna och skära upp tomat.
6.      Servera rostbiffen med majs, västerbottenssmör, potatiskroketter, tomat och en god dryck.

Ha en fortsatt trevlig sommar!

torsdag 9 augusti 2012

Helenas Cake Pops

Jag blev så nöjd med fikat som jag gjorde när jag fyllde år så ikväll skickar jag ut receptet på Cake pops som jag skapade till min dag. Med en kärna av vit choklad kladdkaka och ett yttre av mjölkchoklad med bitar av jordgubbar i gick de hem hos barnen såväl som hos de vuxna. Kanske är detta det ultimata godiset att smaska på till den avslutande helgen i OS. Nyss såg jag Bolt springa hem guldet i OS men varför inte göra dessa till semifinalen som Sverige ska spela i handboll imorgon.
Helenas Cake Pops
ca 30 st
Ingredienser:
2 ägg
1,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
100 gram margarin eller smör
100 gram vit choklad
2 ½ dl vetemjöl
100 gram philadelphiaost, neutral
190 gram jordgubbschoklad, Karl Fazer -Jordgubb & Vanilj
1 msk neutral olja
strössel
klubbpinnar eller grillpinnar

Gör så här:
1.      Sätt ugnen på 200 grader.
2.      Smöra en form med löstagbar kant.
3.      Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt.
4.      Grovhacka den vita chokladen. Smält smöret, tillsätt den vita chokladen och rör om tills allt har smälts och blandats.
5.      Blanda smörblandningen med äggsmeten och tillsätt mjöl.
6.      Vänd försiktigt ihop smeten och häll ner den i formen.
7.      Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
8.      Låt kladdkakan svalna.
9.      Mosa sönder kakan i en bunke och rör ihop med philadelphia.
10. Forma till bollar, sätt fast dem på pinnarna och ställ dem kallt i 30 minuter.
11. Smält jordgubbschokladen och blanda med oljan. Bred ut chokladen med en slickepott och strössla dem.
12. Sätt fast pinnarna på något så att de står stabilt t.ex. ett oasisblock.
13. Låt dem återigen ställas kallt, tills de har stelnat.
14. Duka fram och mumsa på.

Börja nu med ert bakmaraton, nästa OS-gren?

fredag 3 augusti 2012

Sega fudgesnittar med lakritskolor

Det har ju blivit ”inne” med att använda lakrits i bakning och när jag hittade detta recept bestämde jag mig för att följa med i trenden. Sega fudgesnittar med lakritskolor är ursprungligen Elin Bergmarks vinnarrecept från tidningen Lands SM i småkakor 2012, jag har bara ändrat lite i instruktionerna. Kakorna blev jättegoda och jag serverade dem på min födelsedag. 
Sega fudgesnittar med lakritskolor
ca 30–35 st
Ingredienser
150 g rumsvarmt smör
¾ dl strösocker
1 dl mörkt muscovadosocker
knappt 1 dl ljus sirap
3 dl vetemjöl
½ dl kakao
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
4 st mjuka lakritskolor av typen Kicks, 80 g

Gör så här:
1.      Sätt ugnen på 175 grader.
2.      Rör smör, strösocker och muscovadosocker till en slät kräm i matberedare eller med elvisp.
3.      Tillsätt sirapen och blanda noga.
4.      Blanda mjöl, kakao, bikarbonat och vaniljsocker i en separat skål. Tillsätt detta i smörsockersmeten och kör till en jämn och slät smet.
5.      Grovhacka lakritskolorna och blanda ner dem i smeten.
6.      Ta upp degen på ett mjölat bakbord och forma till 4 knubbiga längder. Använd lite mjöl under utbakningen så fastnar inte degen.
7.      Lägg längderna på en bakpappersklädda plåtar, 2 på varje plåt. Platta inte till dem de flyter ut tillräckligt under gräddningen.
8.  Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Skär längderna till sneda snittar medan de är varma.

Stilla nu ditt sötsug! :)