fredag 23 mars 2012

Rulltårta med chokladmaräng

På söndag beger jag mig till Stockholm efter mindre än 2 veckor hemma, det blir praktik på tidningen Resumé så innan dess passar jag på att lägga ut ett smaskigt recept. Kombinationen av hallon och choklad är en personlig men inte helt ovanlig favorit. Detta recept har jag skapat själv när jag ville göra en kreativ tårta till min pappas födelsedag idag. Mycket gott kan jag lova, ett bevis på att fantasin kan leda till något riktigt gott.
 Rulltårta med chokladmaräng
1 st, ca 15 bitar
Ingredienser:
3 st ägg
1 ½ dl strösocker
1 dl potatismjöl
½ dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
Fyllning:
2 dl vispgrädde
4 dl hallon
Maräng:
2 äggvitor
1 dl strösocker
2 droppar färskpressad citronsaft
2 msk kakao

Gör så här:
1.      Sätt ugnen på 250 grader.
2.      Vispa ägg och socker pösigt.
3.      Blanda ihop båda mjölsorterna med bakpulver och rör försiktigt ner det i äggsmeten.
4.      Bred ut smeten i bakplåtspappersklädd långpanna och grädda i mitten av ugnen i 5 minuter.
5.      Stjälp upp kakan på ett annat bakplåtspapper och dra försiktigt bort pappret som kakan har gräddats på. Pensla med vatten på baksidan av pappret kakan om det inte släpper.
6.      Vispa grädden och bre den över kakan. Strö över hallonen och rulla ihop den försiktigt från ena långsidan.
7.      Vispa äggvitorna, socker och citronsaft till ett fast skum. Spritsa ut toppar i rader eller dra ut marängen med en slickepott längs rulltårtan. Bränn av med en bruléebrännare.

God helg!



onsdag 14 mars 2012

Potatisvåfflor med äppeltzatziki

Nästa söndag är det våffeldagen men redan nu vill jag ge er ett recept på en matig variant. Dessa våfflor passar utmärkt som en god middag men även som en trevlig förrätt, då man kan servera dem genom att skära ut enskilda hjärtan.
Potatisvåfflor med äppeltzatziki

4 personer, ca 10 våfflor
Ingredienser:
400 gram potatis, kokt och kall
3 dl mjölk
4 dl vetemjöl
1 tsk salt
1,5 tsk bakpulver
1 chili
3/4 dl solrosfrön
2 dl vatten
2 msk smält smör + smör till gräddning
Garnering:
2 dl västerbottensost, riven
1 morot och en bit paprika.
20 tunna skivor skinka eller kött
Äppeltzatziki:
2 dl grekisk yoghurt
1 äpple (200 gram) gärna Gravensteiner
1 vitlöksklyfta
salt & peppar
1 msk persilja

Gör så här:
1.      Börja med äppeltzatzikin. Skala, kärna ur och tärna äpplet.
2.      Blanda det tillsammans med yoghurt, honung och pressad vitlök.
3.      Salta och peppra efter smak och strö på hackad persilja.
4.      Låt stå i kylen medan du gör våfflorna för att smakerna ska mogna.
5.      Rosta solrosfröna och låt de svalna.
6.      Skala och riv potatisen grovt på ett rivjärn. Tillsätt mjölken och rör ner vetemjöl blandat med bakpulver och salt.
7.      Tillsätt finhackad chili och solrosfröna. Blanda sist ner vatten och smör och rör om till en jämn smet.
8.      Riv osten och skär skalad morot i stavar och skär paprikan i bitar.
9.      Pensla våffeljärnet med smält smör och grädda våfflorna i ca 3 minuter eller tills de har fått fin färg. Strö över osten på våfflorna direkt när det är klara.
10.  Servera våfflorna med äppeltzatziki, morot, paprika och skinka eller kött.

Sov så gott! J